Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Bagaimana De’Xandra Jalankan Sistem Ejennya Secara Auto Untuk Boomkan Sales Syarikatnya…

Diterbitkan pada Sep 8, 2016 oleh

ernayanee

Saya nak share pada anda bagaimana De’Xandra jalankan sistem ejennya secara AUTO untuk boomkan sales syarikat berlipat kali ganda.

Orite, spt yg dijanjikan..

Kali ni saya nak share lagi story mengenai student SifuFBads yg jual perfume pulak.

Saya kenalkan Ernayanee Nur, Founder dan CEO kpd syarikat De’Xandra.

Camner Erna tercetus idea nak jual perfume ni?

Ni nak citer la ni…

Erna bukan baru lagi dlm berniaga. Beliau dah mula ceburkan diri dlm dunia bisnes sejak zaman sekolah lagi. Sampai masuk ke universiti pun, Erna masih lagi nak berniaga. Masa tu, dia buat bisnes MLM. Tapi, disebabkan ibunya tak sokong.. bisnesnya jadi susah buat.

Akhirnya, pada tahun 2009.. Erna decide berhenti dari bisnes MLM kerana bankrupt, byk hutang dgn org & bank.. tak dpt nak byr.

Mula la beliau dari kosong semula, buat kerja part time spt pembantu rumah, jadi penyanyi dangdut majlis org kahwin, jadi driver bas kilang.. tapi berhenti juga utk mula berniaga sendiri.

Pada tahun 2010, Erna mula menjual Brooch pada kawan2 dan sedara mara. Mula2 hanya jual secara offline. Selepas terinspirasi dari Irfan Khairi, Erna mula nak belajar cara berniaga online.

Erna juga disuruh oleh seorang mentor (Dr Azizan Osman) utk fokus jual satu produk je. Kalau nak berniaga, tak perlu jual byk produk. Lebihkan planning utk marketing.

Erna dinasihatkan supaya jadi pakar utk satu produk. Dan beliau memilih fokus jual perfume, tapi masih mengekalkan perniagaan secara retails, wholesales & dropship.

Kemudian, Erna mula belajar dgn SifuFBads utk tambah nilai dlm ilmu marketing dan beberapa org lagi pemilik2 perniagaan lain spt Abg Junaidy & Kak Anis..(Anis Choc Moist Cake)

Kenapa beliau pilih nak jual perfume?

Erna kata,

“Perfume ni bukan trend, sentiasa ada permintaan sbb semua org sukakan wangi. Margin untung juga tinggi. Dulu masa jual jubah, tudung.. trend fesyen sgt cepat berubah. Jadi, saya kene cepat2 jual stok sebelum trend fesyen berubah.”

Mana Erna dpt idea nk buat perfume sendiri?

Beliau dah start jual perfume sejak dari tahun 2010 lagi, jual perfume org. Perfume ape?

Perfume dari US, UK perfume original, inspired perfume, original reject perfume dll.. dan Erna byk buat trading perfume.

Dan pada satu hari, ada sorg wanita PM Erna, “Salam Kak Erna, boleh tak saya kerja dgn akak?”

Masa tu, Erna takde kedai pun. Hanya jual secara online je. Jadi, beliau offer pada wanita tersebut utk jual perfume tu & dpt komisyen, iaitu jadi ejen dropship. Bermula dari situ, ramai org mula tanya cara nak jadi ejen, dan beliau decide buka program dropship.

Pada tahun 2011…

Sistem website pertama oshien2u.com dibuka. Waktu tu, semua pembelian di web dan masih menggunakan whatsapp sebagai medium check stock. Waktu ni masih mengekalkan konsep variasi produk.

Tapi, segala tools marketing supplier tak sediakan. Semuanya Erna buat sendiri. Jadi, utk bantu ejen2 beliau, Erna buat sistem order, website & segala tools marketing hanya utk ejen beliau.

Pada tahun 2013..

Bulan 9, Erna bina 1 lagi website oshien2u.my utk memudahkan lagi sistem syarikat dan ejen beroperasi. Dan beliau mula fokus kepada dropship dan wholesale sahaja.

Tahun 2015..

Pada bulan 3, Erna mula buat produk sendiri yg dikenali sebagai De’Xandra. Disbbkan produk dari supplier tak dpt mencukupi permintaan customer. Akhirnya, Erba mula serius dgn brand De’Xandra dan decide utk jadikan produk De’Xandra sebagai salah satu produk KEGUNAAN RAKYAT MALAYSIA. Dgn kualiti yang terbaik, insyaallah!

Dari hasil jualan yg memberangsangkan , Erna mula decide utk buat satu HQ De’Xandra yg lebih menarik. Dgn simpanan perniagaan, beliau mula menyewa 3 tingkat kedai di Bangi Central utk kerja2 production.

Itulah serba sedikit story yg Erna share dgn SifuFBads. Setiap yg beliau usahakan perlukan masa utk lalui pengalaman jatuh bangun dunia bisnes. Kadangkala, org hanya lihat pd indahnya tanpa dinilai pd peritnya..

Ok, cukup la tu citer mengenai pengalaman hidup Erna..

Skrg, saya nak kongsikan pula TIPS bagaimana Erna cari ejen & kembangkannya..

1) Erna gunakan fb ads utk cari ejen. Kebiasannya, owner produk akan gunakan ayat spt “EJEN DIPERLUKAN” atau “EJEN WANTED!” utk dptkan ejen.

Selepas tunjuk ajar dari Sifu Jamal, Erna gunakan ayat berbeza. Cth ayat yg beliau gunakan adalah;

  • “KAMI INGIN BANTU ANDA YG INGIN MENJANA INCOME DGN MODAL YG RENDAH”
  • “SIAPA SINI YG INGIN DIBANTU MEMBINA PERNIAGAAN DGN KOS RENDAH?”

Lepas dh ramai ejen, Erna ajar pula ejen/stokis guna fb ads. Skrg, beliau dh tak perlu buat lg fb ads kerana semuanya dibuat oleh ejen2nya.

2) Bila untung besar, lebih ramai akan berminat utk jadi ejen. Itulah yg Erna offer. Beliau berikan margin untung yg tinggi pd ejen.

Cthnya, utk stokis.. margin 50% – 70%. Syarikat hanya ambil 50% – 30% je profit dari sales ejen. Sape lagi untung? Mestilah ejen, kan? Itulah faktor yg buatkan ramai org berebut2 nak jadi ejen beliau.

3) De’Xandra ada sistem auto utk control ejen & stokisnya. Jika ada ejen yg tak aktif/ tak buat pembelian selama 3 bulan berturut2, nama mereka akan terminated. Bukan manual, tapi secara AUTOMATIK. Canggih betul sistemnya! Kerja monitor dh jd lebih mudah dan pantas. Tak perlu nak check satu2.

Apa kelebihannya sistem ni? Byk! Antaranya dpt elakkan ejen/stokis tumpang utk dpt harga murah. Dari situ, Erna dpt lihat ejen/stokis mana yg paling berkualiti dan byk bantu syarikat.

Wow.. hebat, kan? Bukan mudah nak bina sistem ejen camni.

Skrg ni, syarikat De’Xandra dah ada lebih dari 1000 ejen dan 35 stokis yg AKTIF.

Sebagai owner produk, fokus utama adalah utk bantu ejen/stokis menjana income yg byk. Bantu hidup mereka yg ingin berubah jadi lebih baik. Bukan hanya utk wang semata2.

Hubungan antara owner produk dan ejen/stokis perlulah baik. Barulah bisnes dpt berjalan lancar dan laju. Itulah yg Erna buat dlm syarikat De’Xandra. Sentiasa beri motivasi dan support pada ejen/stokis beliau. Itulah rahsianya.

Nak tanya..

Dah baca abis?

Komentar (36)

  1. Nurul

    Alhmdulillah! Memang betul sistem ini sangat membantu. ? Walau saya bekerja makan gaji, tapi DeXandra juga bantu saya menjana pendapatan sampingan. Saya termasuk dalam 1000 tu ? Agen Dexandra Putrajaya. ✌?️ Terima kasih kak erna, sifu FBAdd kerana membantu kami

  2. Bismillah..
    Alhamdulillah.. sistem Dexandra dan perniagaan berjemaah bersama DeXandra banyak membantu saya dan dropship saya dalam menjana kewangan walaupun kami jalankan secara part time sahaja..terima kasih kepada Puan Erna.. Stokis Dexandra Kota Kemuning… sifu fbads..
    Berminat dan ingin tau caranya. . Bole WA saya di talian 012-2545448

  3. Syukur Alhamdulillah, seorang student yang join dengan De’Xandra. Dulu nampak RM10,000 tu banyak. Sekarang nampak nilai RM10,000 tu sikit. Syukur sangat Allah berikan rezeki kat Lia melalui Dexandra. Asbab Dexandra juga ukhwah Lia serta keluarga menjadi lebih rapat. Terima kasih Kak Erna dan Dexandra.

    Nur Aliah Mohd Nor
    Stokis Wangsa Maju
    013-2644310

  4. Nur Khairani Saeri

    Yesszaa..De’xandra truly wangian kehidupan!

    Hai,
    Kepada sesiapa yang baru mengenali De’xandra, yang berminat menjadi ahli family De’xandra tapi rasa terlambat nak join.

    No! You are never too late dear.
    Awak rugi kalau awak tak bertindak SEKARANG!

    Ramai orang tahu De’xandra best, wangi, meletop, marketing power, boleh tambah pendapatan, boleh buat duit, duit, duit

    Beb, bukan duit je. It is MORE than that!
    Seriously.

    Nak tau ape yang MORE than that?
    Whatsapp saya Nur Khairani di 014 6660121.
    #agentsahdexandra

  5. Alhamdulillah…bertahun2 saya berniaga online dari tahun 2010 macam2 produk..tapi bulan disember lepas saya dipertemukan dengan De’Xandra dan ia mengetuk hati saya untuk bersama2 jemaah De’Xandra dan fokus pada nya saja..Feel dia lain macam..mula dari dropship tak sampai sebulan dapat offer upgrade agent..sangat seronok sb ada support team yang aktif..

    Kini saya ingin membuka peluang pada sesiapa yang ingin jana pendapatan sampingan dgn modal rendah..kita bantu,kita guide macam mana nak buat..buat sampai jadi!sebab konsep de’xandra adalah bantu selesaikan masalah orang lain..

    Whatsapp saya Siti Munirah 0192276164

    FAST ACTION FAST RESULT!

  6. ROHAIZA ABDUL MUTALLIP

    Salam ceria..
    Dulu saya tak minat biz dan tak pandai..
    Sekarang alhamdulillah..dah terjebak dan suka sangat.
    Dah jadi agent berdaftar dan dah enjoy guna duit keuntungan hasil dexandra.
    Anda semua bila lagi?
    Yang stay area sungai kandis lagi mudah nak dapatkan dexandra dari saya.
    Jom…
    WA/tele : 019 6653664

  7. Saya adalah bekas anak kapal MAS yg telah ditamatkan perkhidmatan pada Dec 2015. Huru hara, kisah sedih tak payah cakaplah. Namun dexandra byk mengubah cara hidup saya.

    Kini sebagai stokis dexandra bukit jalil dan dengan bernetworking secara ONLINE mampu duduk sama tinggi dengan pilot MAS.

    Terima kasih dexandra.

  8. Assalamualaikum..
    Sy Asyikin dari pasir tumbuh kelantan..
    Lepas sy berhenti kerja tahun 2014 bermacam jenis dropship sy join..tp suam2 kuku je yg laris..
    Alhamdulillah bulan sep2016 sy join keluarga #dexandraMoneyMagnet under stokis Damansara sbgai dropship je.. tetapi bln11 atas permintaan ramai ingin dapatkan #wangianKehidupan dr syikin n syikin mula naik lg selangkah iaitu agen.. rezeki bertambah dgn kehadiran 2org dropship sekarang..
    Terima kasih kpd team #DexandraMoneyMagnet.. kita berniaga sambil kongsi rezeki..

    Kepada sesiapa yg ingin berkongsi rezeki ngan kami amat2 lah dialu2kan..
    #WsappTelegram01131224398
    Page syikin TuwansDexandraShoppe
    Web http://tuwans.shoppy.my
    In shaa ALLAH kita semua boleh berjaya

  9. Saya mulakan business dexandra setelah menjadi pengguna pada oktober 2015. Pada mula saya hanya ingin mencuba namun tak sangka dapat income cecah 10k sebulan. Syukur sangat dexandra telah ubah nasib kami sekelurga.

    Kini saya bergelar stokis sah dexandra. Kepada siapa yang nak join dexandra boleh PM saya di no 0108667244.

  10. Assalamualaikum,

    Saya Haikal, menjalankan bisnes membekal dan mencetak t-shirt dan pakaian. Saya berminat untuk membangunkan sistem ejen, dropship dan wholesale untuk bisnes saya. Macam mane saya nak implement sistem ejen dan dropship ni dengan lebih berkesan dan efektif seperti yg Pn. Erna lakukan?

  11. Bermula hanye dgn dropship. Upgred ke agen dan skrg full time sebagai stokis. Membuatkan saya berani berhenti dari perkhidmatan sbg nurse manager selama 18 tahun berkhidmat. Kerana yakin dan percaya Dexandra mampu pergi jauh dan jauh lagi.

    #stokisdexandrakotakemuningshahalam
    012 9224123

  12. kamal

    Salam Sifu Fb Ads…

    Saya berminat untuk mencapai kejayaan sebagaimana yang telah berjaya setelah berilmu dengan Tuan Sifu.

    Saya ingin mengetahui program Sifu Fb Ads yang bakal di adakan dan juga lokasi tersebut

    Sekian terima Kasih
    0124273786

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!