Bagaimana De’Xandra Jalankan Sistem Ejennya Secara Auto Untuk Boomkan Sales Syarikatnya…

ernayanee

Saya nak share pada anda bagaimana De’Xandra jalankan sistem ejennya secara AUTO untuk boomkan sales syarikat berlipat kali ganda.

Orite, spt yg dijanjikan..

Kali ni saya nak share lagi story mengenai student SifuFBads yg jual perfume pulak.

Saya kenalkan Ernayanee Nur, Founder dan CEO kpd syarikat De’Xandra.

Camner Erna tercetus idea nak jual perfume ni?

Ni nak citer la ni…

Erna bukan baru lagi dlm berniaga. Beliau dah mula ceburkan diri dlm dunia bisnes sejak zaman sekolah lagi. Sampai masuk ke universiti pun, Erna masih lagi nak berniaga. Masa tu, dia buat bisnes MLM. Tapi, disebabkan ibunya tak sokong.. bisnesnya jadi susah buat.

Akhirnya, pada tahun 2009.. Erna decide berhenti dari bisnes MLM kerana bankrupt, byk hutang dgn org & bank.. tak dpt nak byr.

Mula la beliau dari kosong semula, buat kerja part time spt pembantu rumah, jadi penyanyi dangdut majlis org kahwin, jadi driver bas kilang.. tapi berhenti juga utk mula berniaga sendiri.

Pada tahun 2010, Erna mula menjual Brooch pada kawan2 dan sedara mara. Mula2 hanya jual secara offline. Selepas terinspirasi dari Irfan Khairi, Erna mula nak belajar cara berniaga online.

Erna juga disuruh oleh seorang mentor (Dr Azizan Osman) utk fokus jual satu produk je. Kalau nak berniaga, tak perlu jual byk produk. Lebihkan planning utk marketing.

Erna dinasihatkan supaya jadi pakar utk satu produk. Dan beliau memilih fokus jual perfume, tapi masih mengekalkan perniagaan secara retails, wholesales & dropship.

Kemudian, Erna mula belajar dgn SifuFBads utk tambah nilai dlm ilmu marketing dan beberapa org lagi pemilik2 perniagaan lain spt Abg Junaidy & Kak Anis..(Anis Choc Moist Cake)

Kenapa beliau pilih nak jual perfume?

Erna kata,

“Perfume ni bukan trend, sentiasa ada permintaan sbb semua org sukakan wangi. Margin untung juga tinggi. Dulu masa jual jubah, tudung.. trend fesyen sgt cepat berubah. Jadi, saya kene cepat2 jual stok sebelum trend fesyen berubah.”

Mana Erna dpt idea nk buat perfume sendiri?

Beliau dah start jual perfume sejak dari tahun 2010 lagi, jual perfume org. Perfume ape?

Perfume dari US, UK perfume original, inspired perfume, original reject perfume dll.. dan Erna byk buat trading perfume.

Dan pada satu hari, ada sorg wanita PM Erna, “Salam Kak Erna, boleh tak saya kerja dgn akak?”

Masa tu, Erna takde kedai pun. Hanya jual secara online je. Jadi, beliau offer pada wanita tersebut utk jual perfume tu & dpt komisyen, iaitu jadi ejen dropship. Bermula dari situ, ramai org mula tanya cara nak jadi ejen, dan beliau decide buka program dropship.

Pada tahun 2011…

Sistem website pertama oshien2u.com dibuka. Waktu tu, semua pembelian di web dan masih menggunakan whatsapp sebagai medium check stock. Waktu ni masih mengekalkan konsep variasi produk.

Tapi, segala tools marketing supplier tak sediakan. Semuanya Erna buat sendiri. Jadi, utk bantu ejen2 beliau, Erna buat sistem order, website & segala tools marketing hanya utk ejen beliau.

Pada tahun 2013..

Bulan 9, Erna bina 1 lagi website oshien2u.my utk memudahkan lagi sistem syarikat dan ejen beroperasi. Dan beliau mula fokus kepada dropship dan wholesale sahaja.

Tahun 2015..

Pada bulan 3, Erna mula buat produk sendiri yg dikenali sebagai De’Xandra. Disbbkan produk dari supplier tak dpt mencukupi permintaan customer. Akhirnya, Erba mula serius dgn brand De’Xandra dan decide utk jadikan produk De’Xandra sebagai salah satu produk KEGUNAAN RAKYAT MALAYSIA. Dgn kualiti yang terbaik, insyaallah!

Dari hasil jualan yg memberangsangkan , Erna mula decide utk buat satu HQ De’Xandra yg lebih menarik. Dgn simpanan perniagaan, beliau mula menyewa 3 tingkat kedai di Bangi Central utk kerja2 production.

Itulah serba sedikit story yg Erna share dgn SifuFBads. Setiap yg beliau usahakan perlukan masa utk lalui pengalaman jatuh bangun dunia bisnes. Kadangkala, org hanya lihat pd indahnya tanpa dinilai pd peritnya..

Ok, cukup la tu citer mengenai pengalaman hidup Erna..

Skrg, saya nak kongsikan pula TIPS bagaimana Erna cari ejen & kembangkannya..

1) Erna gunakan fb ads utk cari ejen. Kebiasannya, owner produk akan gunakan ayat spt “EJEN DIPERLUKAN” atau “EJEN WANTED!” utk dptkan ejen.

Selepas tunjuk ajar dari Sifu Jamal, Erna gunakan ayat berbeza. Cth ayat yg beliau gunakan adalah;

  • “KAMI INGIN BANTU ANDA YG INGIN MENJANA INCOME DGN MODAL YG RENDAH”
  • “SIAPA SINI YG INGIN DIBANTU MEMBINA PERNIAGAAN DGN KOS RENDAH?”

Lepas dh ramai ejen, Erna ajar pula ejen/stokis guna fb ads. Skrg, beliau dh tak perlu buat lg fb ads kerana semuanya dibuat oleh ejen2nya.

2) Bila untung besar, lebih ramai akan berminat utk jadi ejen. Itulah yg Erna offer. Beliau berikan margin untung yg tinggi pd ejen.

Cthnya, utk stokis.. margin 50% – 70%. Syarikat hanya ambil 50% – 30% je profit dari sales ejen. Sape lagi untung? Mestilah ejen, kan? Itulah faktor yg buatkan ramai org berebut2 nak jadi ejen beliau.

3) De’Xandra ada sistem auto utk control ejen & stokisnya. Jika ada ejen yg tak aktif/ tak buat pembelian selama 3 bulan berturut2, nama mereka akan terminated. Bukan manual, tapi secara AUTOMATIK. Canggih betul sistemnya! Kerja monitor dh jd lebih mudah dan pantas. Tak perlu nak check satu2.

Apa kelebihannya sistem ni? Byk! Antaranya dpt elakkan ejen/stokis tumpang utk dpt harga murah. Dari situ, Erna dpt lihat ejen/stokis mana yg paling berkualiti dan byk bantu syarikat.

Wow.. hebat, kan? Bukan mudah nak bina sistem ejen camni.

Skrg ni, syarikat De’Xandra dah ada lebih dari 1000 ejen dan 35 stokis yg AKTIF.

Sebagai owner produk, fokus utama adalah utk bantu ejen/stokis menjana income yg byk. Bantu hidup mereka yg ingin berubah jadi lebih baik. Bukan hanya utk wang semata2.

Hubungan antara owner produk dan ejen/stokis perlulah baik. Barulah bisnes dpt berjalan lancar dan laju. Itulah yg Erna buat dlm syarikat De’Xandra. Sentiasa beri motivasi dan support pada ejen/stokis beliau. Itulah rahsianya.

Nak tanya..

Dah baca abis?

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. mike says:

    Hai,

    Saya berminat untuk menjadi ejen dropship De’Xandra.Macam mana caranya.

    Terima Kasih.

    1. Ahmad azlin says:

      Salam/hak
      Kami stokis DAMANSARA
      Boleh PM/whatsapp Kak Siti 0199173558

      #stokisDexandraDamansara

    2. Serit says:

      Salam…. boleh whatsaap saya 010 866 7244

    3. Serit says:

      Pm saya 010 8667244

    4. Niza says:

      Boleh WhatsApp saya di 0107108767. Saya agen sah Dexandra ..

      Tq

  2. ateen says:

    terbaik erna…im working to be like u..doakan 🙂

  3. Upin Zai says:

    Memang tengah naik sekarang ni dexandra.

  4. Hebat. Kena banyak gali ilmu lagi ni. Boleh pergi seminar facebook percuma.

  5. arba travel says:

    Terima kasih atas perkongsian

  6. aqran says:

    Apakah sistem yg digunakannya? Utk buat auto semua tu ya sifu?

    1. Hana Ismail says:

      Squarelet.com dr segi manage order n stok

  7. Nurul says:

    Alhmdulillah! Memang betul sistem ini sangat membantu. ? Walau saya bekerja makan gaji, tapi DeXandra juga bantu saya menjana pendapatan sampingan. Saya termasuk dalam 1000 tu ? Agen Dexandra Putrajaya. ✌?️ Terima kasih kak erna, sifu FBAdd kerana membantu kami

  8. Mar says:

    Bismillah..
    Alhamdulillah.. sistem Dexandra dan perniagaan berjemaah bersama DeXandra banyak membantu saya dan dropship saya dalam menjana kewangan walaupun kami jalankan secara part time sahaja..terima kasih kepada Puan Erna.. Stokis Dexandra Kota Kemuning… sifu fbads..
    Berminat dan ingin tau caranya. . Bole WA saya di talian 012-2545448

  9. Nur Aliah says:

    Syukur Alhamdulillah, seorang student yang join dengan De’Xandra. Dulu nampak RM10,000 tu banyak. Sekarang nampak nilai RM10,000 tu sikit. Syukur sangat Allah berikan rezeki kat Lia melalui Dexandra. Asbab Dexandra juga ukhwah Lia serta keluarga menjadi lebih rapat. Terima kasih Kak Erna dan Dexandra.

    Nur Aliah Mohd Nor
    Stokis Wangsa Maju
    013-2644310

  10. Mar says:

    Saya suka #dexandra
    #dexandra mengubah cara hidup saya .. dan rasa lebih bahagia ..

    WA 012 2545448

    #http://bigmadina.shoppy.my

  11. Nur Khairani Saeri says:

    Yesszaa..De’xandra truly wangian kehidupan!

    Hai,
    Kepada sesiapa yang baru mengenali De’xandra, yang berminat menjadi ahli family De’xandra tapi rasa terlambat nak join.

    No! You are never too late dear.
    Awak rugi kalau awak tak bertindak SEKARANG!

    Ramai orang tahu De’xandra best, wangi, meletop, marketing power, boleh tambah pendapatan, boleh buat duit, duit, duit

    Beb, bukan duit je. It is MORE than that!
    Seriously.

    Nak tau ape yang MORE than that?
    Whatsapp saya Nur Khairani di 014 6660121.
    #agentsahdexandra

  12. Aida says:

    Saya dh bersama DeXandra. Anda Ingin bersama DeXandra? Whatsapp saya 012-6706461 (aida) #agenStokisDamansara
    #dropshipwanted

  13. Alhamdulillah…bertahun2 saya berniaga online dari tahun 2010 macam2 produk..tapi bulan disember lepas saya dipertemukan dengan De’Xandra dan ia mengetuk hati saya untuk bersama2 jemaah De’Xandra dan fokus pada nya saja..Feel dia lain macam..mula dari dropship tak sampai sebulan dapat offer upgrade agent..sangat seronok sb ada support team yang aktif..

    Kini saya ingin membuka peluang pada sesiapa yang ingin jana pendapatan sampingan dgn modal rendah..kita bantu,kita guide macam mana nak buat..buat sampai jadi!sebab konsep de’xandra adalah bantu selesaikan masalah orang lain..

    Whatsapp saya Siti Munirah 0192276164

    FAST ACTION FAST RESULT!

  14. ROHAIZA ABDUL MUTALLIP says:

    Salam ceria..
    Dulu saya tak minat biz dan tak pandai..
    Sekarang alhamdulillah..dah terjebak dan suka sangat.
    Dah jadi agent berdaftar dan dah enjoy guna duit keuntungan hasil dexandra.
    Anda semua bila lagi?
    Yang stay area sungai kandis lagi mudah nak dapatkan dexandra dari saya.
    Jom…
    WA/tele : 019 6653664

    1. ROHAIZA ABDUL MUTALLIP says:

      http://nikichadshoppe.shoppy.my/m/
      Page:dexandra perfume agent @nikichadshoppe
      Blog: #cintadexandra.blogspot.my
      ig: @nikichaabdul

  15. Zahir che pa says:

    Saya adalah bekas anak kapal MAS yg telah ditamatkan perkhidmatan pada Dec 2015. Huru hara, kisah sedih tak payah cakaplah. Namun dexandra byk mengubah cara hidup saya.

    Kini sebagai stokis dexandra bukit jalil dan dengan bernetworking secara ONLINE mampu duduk sama tinggi dengan pilot MAS.

    Terima kasih dexandra.

  16. Shikin says:

    saya dropship DeXandra di ampang, kuala lumpur
    019-7756716
    #stokisDexandraDamansara

  17. Aniza says:

    Sejujurnya saya sgt seronok dan enjoy berbisnes dlm family dexandra. Dexandra mmg bnyak mengubah hidup kami..

    Saya dari jb sudi berkongsi rezeki dgn sesiapa saje yg ingin cari pndapatan lain..

    Whatsapp 017-7056569
    Fb page / ig : sn dexandra
    http://www.snperfumehouse.shoppy.my/

  18. Assalamualaikum..
    Sy Asyikin dari pasir tumbuh kelantan..
    Lepas sy berhenti kerja tahun 2014 bermacam jenis dropship sy join..tp suam2 kuku je yg laris..
    Alhamdulillah bulan sep2016 sy join keluarga #dexandraMoneyMagnet under stokis Damansara sbgai dropship je.. tetapi bln11 atas permintaan ramai ingin dapatkan #wangianKehidupan dr syikin n syikin mula naik lg selangkah iaitu agen.. rezeki bertambah dgn kehadiran 2org dropship sekarang..
    Terima kasih kpd team #DexandraMoneyMagnet.. kita berniaga sambil kongsi rezeki..

    Kepada sesiapa yg ingin berkongsi rezeki ngan kami amat2 lah dialu2kan..
    #WsappTelegram01131224398
    Page syikin TuwansDexandraShoppe
    Web http://tuwans.shoppy.my
    In shaa ALLAH kita semua boleh berjaya

  19. hanis says:

    Saya Hanis, dropship de’xandra Di Batu Pahat, boleh contact saya di 0197840281

  20. Serit says:

    Saya mulakan business dexandra setelah menjadi pengguna pada oktober 2015. Pada mula saya hanya ingin mencuba namun tak sangka dapat income cecah 10k sebulan. Syukur sangat dexandra telah ubah nasib kami sekelurga.

    Kini saya bergelar stokis sah dexandra. Kepada siapa yang nak join dexandra boleh PM saya di no 0108667244.

  21. Sitti fahtimah ammad says:

    Assalamualaiku.. Sya sitti fahtimah agent dr tawau sabah…
    Berminat utk jd dropship hubungi saya ditalian 016-8223042

  22. Fiza says:

    Assalamualaikum…saya agen dr seremban..n.sembilan…berminat untuk join dropship boleh pm saya ya 019 3367744..
    Best sngt2 niaga dexandra ni…????

  23. Haikal Rafek says:

    Assalamualaikum,

    Saya Haikal, menjalankan bisnes membekal dan mencetak t-shirt dan pakaian. Saya berminat untuk membangunkan sistem ejen, dropship dan wholesale untuk bisnes saya. Macam mane saya nak implement sistem ejen dan dropship ni dengan lebih berkesan dan efektif seperti yg Pn. Erna lakukan?

  24. Gambir Emas says:

    Alhamdulilah dan tahniah kepada Puan Ernayanee. Semoga terus cemerlang di masa2 hadapan. Kagum dengan sistem deXandra kerana mempunyai sistem yang sangat sistematik.

  25. Bermula hanye dgn dropship. Upgred ke agen dan skrg full time sebagai stokis. Membuatkan saya berani berhenti dari perkhidmatan sbg nurse manager selama 18 tahun berkhidmat. Kerana yakin dan percaya Dexandra mampu pergi jauh dan jauh lagi.

    #stokisdexandrakotakemuningshahalam
    012 9224123

  26. kamal says:

    Salam Sifu Fb Ads…

    Saya berminat untuk mencapai kejayaan sebagaimana yang telah berjaya setelah berilmu dengan Tuan Sifu.

    Saya ingin mengetahui program Sifu Fb Ads yang bakal di adakan dan juga lokasi tersebut

    Sekian terima Kasih
    0124273786

  27. Zarina binti says:

    Saya nak jadi ejen bagaimans cara nyer
    Wasup saya 012 6930200

Program @ Sifufbads

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

18/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Usahawan luarbiasa adalah usahawan yg bkn saja usahanya lebih dari
  • TheFoundrChapter class days 1  day 2  Alhamdulillah jap
  • Sifufbads percaya semua orang ada impianTapi ramai yg berani bertindakBayangkan
  • Sapa sini selalu tengok go shop ke wow shop atau
  • Untuk bina trust secara berterusanBranding perlu kuatDalam bina branding anda
  • Zaman millenial macam sekarang niOrang dh tak suka tengok iklan
  • Sifufbads nk throwback sikit pasal kisah sorang usahawan kedai makan
  • throwbackKali ni Sifufbads nak story balik kisah sorang founder pada
JOM SERTAI HIIM PREMIER
JOM SERTAI HIIM PREMIER

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Ketahui Strategi Sulit Dalam HIIM Premier, Atau Terus Setia Dengan Cara Lama Yang Bakal Buatkan Bisnes Anda Terkubur!