“Jualan di Kedai Saya Naik Lepas Combine Offline + Online Marketing..”

Offline bisnes, bila integrate dgn online, insyallah.. makin menjadi! Makin meletup… makin menarik ramai org.. Ada kedai, satu kredibiliti besar dah… bila main social media marketing, makin high impact resultnya…

Ok la…

Kita share satu story student sifufbads ni!

NORA DANISH (bukan nama sebenar), atau nama sebenarnya, Puan Norasikin… buka sebijik kedai jual telekung.. Alhamdulillah, bagus.. ramai kastemer, ramai juga borong… mmg masyuk! Tak menang tangan handle org nak membeli..

Tapi…

“KUSANGKAKAN…PANAS, BERPANJANGAN.. RUPA2NYA ….”

Mmg kena sgt la lagu Zamani Slam ni.. Sejak 2015, dah rasa KURANG BEST! Pelanggan makin kurg, org makin kurg dtg, order pon mkin mengecut.. KEDAI ORG LAIN RAMAI ORG, kedai kak xde org… overhead ttp sama, tp untung makin mengecut… Lama2, leh bungkus bisnes ni.. Aduhai!

Sampai kak pikir..”Malapetaka apakah yg berlaku ni?”

Kedai akak buruk ke? Tak menarik ke? Produk dah xde demand ke? Ke ramai sgt pesaing kat area kedai kak ni?

…Niaga kat ada kedai, tapi sales… urut dada setiap masa dibuatnya. Ada sebulan sales 3-5 ribu jer! Baik dok rmh jer.. atau baik mkn gaji jer..(tapi akak yakin leh improve lg kalau kena caranya)

…camne nak byr overhead ni? Sewa kedai, gaji staff, itu ini.. Masa tu, takdenya pikir nak beli handbeg CHANEL ke.. LOUIS VUTTON ke.. nyawa2 ikan..

… org buat fb ads, akak pon buat la fb ads…tekan2 jer button2 yg asa kat fb tu.. kan sng jer buat fb mktg ni. Budak darjah 4 pon bleh buat, ni kan pula akak yg dah 4 series… tp, pas buat, MELOPONG… duit hbs mcm tu jer.. huhuhu..

Akak igt, buka kedai ni masyuknya berpanjangan la… leh la rileks2, goyang kaki tggu duit masuk.. tp, ianya tidak seindah yg disangka…(mmg tak indah la.. org byk lalu, tapi akak x pandai tarik org singgah masuk kedai..”

Bisnes akak makin melarat…

…Sehinggalah akak TERPAKSA meng-FBads kan bisnes akak..dgn ilmu2 dikongsikan oleh sifufbads!

Nak story skit..

“Akak start kenal Sifufbads dah lama, tak silap akak sejak 2013 lagi..Masa tu, selalu dapat email dari Sifufbads tp tak pernah baca pon.. Tp akak tak pulak akak delete email tu..”

SAMPAILAH…

“Sampai lah tahun 2016, baru lah akak start baca balik email2 dari Sifufbads dan follow jugak di FB..Akak mula follow Sifufbads dgn lbih serius melalui seminar Chapter M…”

SALES ‘MEREMPIT’ TAK HINGAT!

“Balik2 dari Chapter M tadi tu, akak nampak perubahan sales dari 4 angka, meningkat menjadi 5 angka dlm masa kurang 1 bulan…Time tu, akak just apply teknik2 yg belajar time seminar tu..Terkejut gak akak time tu..Pastu akak trus bertalaqi dgn sifufbads niy..

SALES MACAM ‘ROLLER COSTER’

Sblm ‘berguru’ Sifufbads, sales nk cecah 5 angka pon susah..kalo dapat pon, ikut musim..Bisnes kat kedai pon makin ‘lemau’..Customer yg slalu ambik barang pon dh ‘cabut’ lari…

SALES MAKIN ‘MENGILA’ LPS TUW..

“Alhamdulillah, berguru ni, sales makin meroket..kalo dulu rasa susah jer nk jual telekung kat online…skrg ni, dua2 jalan! Online jalan, offline pon jalan…”

APA STRATEGI KAK ‘NORA DANISH’ LAKUKAN?

1# Kak nora fokus kt fb ni, org yg minat niaga! Kiranya, targetted audience la… yg beli ngan akak ni, kbykn borong.. org2 niaga la. Target la interest yg plg relevan dgn org minat bisnes..

2# Gmbr.. mmg gmbr saya improve! Pakaian, kena la gmbr menarik.. grab attention! Klau compare dgn rakan seperguruan lain, gmbr say takdela cun sgt.. tapi ok la compare sblm ni..

3# Marketing berterusan.. byk org buat mktg bila nak sales jer.. saya buat btrusan, konsisten… ini secretnya..

4# Tarik org ke kedai.. ofcoz, kena la tarik.. mcm2 strategi kena guna.. dgn design baru, unique, tawaran….

5# Mulakan dgn bajet kecik2 jer fb ads ni. Masa start kecil, monitor.. RETURN bgs, mula naik budget.. 50%, 100%.. tapi wajib monitor.. tak monitor, bahaya! Ilmu monitor ni la antara ilmu plg bernilai yg saya bljr dari sifufbads!
NASIHAT UTK SAHABAT DILUAR SANA

“JGN SELESA WALAUPUN KITA ADA KEDAI, TRAFFIK TINGGI.. KENAPA? TRAFFIK TINGGI, BELUM TENTU AKAN TARIK ORG DTG MEMBELI.. DAN YG DTG TU PON, BELUM TENTU BERMINAT DGN PRODUK KITA.. DGN FB, KITA BOLEH ‘CREATE’ PELANGGAN YG KITA NAK! KITA TARIK DIORANG DTG KEDAI KITA…

“EDUCATE AWAL ONLINE, CLOSE OFFLINE”

Ok la citer akak yg sempoi lg simple ni.. harap2 ada manfaat walaupun sebesar zarah!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. Nuzilawati binti mohd ramli says:

    Assalam sifufbads ..sy disini inginkan tunjuk ajar drj sifu dlm dunia bisness .. sy seorg bdak baru nk bniaga online ..hnya bermula sekarang dropship je .. sy tringin nk buat sales meroket mcm org lain .. berharap sgt dpt ilmu dri sifufbads .. tp fb ads pon sy xtahu apa .. mohon sgt sifu sudi ajarkan sy dari A-Z .. sy org ssah nk bayar seminar semua kekurangan .. sbb tu sy join dropship .. terima kasih sifufbads ..
    Insan yg berharap:ila ..

    1. SifuFBads says:

      mulakan dengan dropship. kalau xde modal utk kos iklan, baru guna dulu cara percuma. cuba promosi di fb group yg berkaitan dgn produk. insyaAllah, ada org nk beli.

Program @ Sifufbads

01/06/2018
Karnival Karangkraf X Sifufbads 2018
Perkarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam

28/04/2018
Seminar HIIM X Raya 2018
SACC, Shah Alam

31/01/2018
Seminar Chapter C 2018
SACC, Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Bila bergelar founder bisnes niBanyak hati yang kena dijagaDari atas
  • Engagement di platform sgt PENTING utk korang bina RELATIONSHIP antara
  • MILLIONAIRE FOUNDER DARI UIA Penat2 bljr UIA 6
  • Ini umiemanis Dia merupakan founder pada butik imanishijab yg tersohor
  • Pernah tak korg tgok satu2 produk atau tgok mana2 kedai
  • Utk tingkatkan kredibiliti dan trust di kedai online andaAnda kena
  • Urang lain mau jd founder kamu jadi founder jugak! Tapi
  • Jika dulu dia dah bantu naikkan produk mak nya secara
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!