4 Perkara Penting Sebelum Menulis Post Headline

 

4 Perkara Penting Sebelum Menulis Post Headline_2

Headline sangat penting dalam sesuatu kempen iklan. Dengan mengubah ayat headline sahaja, klik pada post iklan dapat ditingkatkan.

Kenapa headline sangat penting?

Sebab ia diletakkan di barisan pertama dalam post iklan anda. Headline adalah PERKATAAN PERTAMA yang prospek akan baca. Ia dapat membuatkan prospek untuk terus membaca atau tinggalkan sahaja post iklan anda. Dengan menggunakan headline yang bersesuaian, anda akan dapat TAPIS siapa prospek yang anda ingin sasarkan.

Headline juga dapat menceritakan keseluruhan kandungan ayat post iklan anda. Jika headline anda dapat MENARIK PERHATIAN ramai pembaca, peratus untuk anda hasilkan jualan sangat tinggi. Jika tak, anda faham-faham la ye…

Jadi, bagaimana nak tulis headline yang berkesan?

Tujuan utama menulis headline adalah mengajak pembaca untuk baca post iklan anda.

Jadi, anda perlu ambil sedikit masa untuk hasilkan headline yang boleh yakinkan prospek untuk terus membaca ayat post iklan anda.

Ok, dalam artikel ni, anda akan belajar cara menulis headline yang boleh menukarkan pembaca kepada pembeli. Mari saya tunjukkan…

1) Headline Yang Unik

Cuba jadikan headline anda UNIK, tidak bosan, menonjol, dan mendapat perhatian pelanggan. Kelebihan menggunakan headline seperti ini adalah anda dapat keluar dari dunia persaingan bisnes.

Kebanyakkan headline dalam post iklan yang dipaparkan adalah lebih kurang sama. Audiens akan mudah bosan jika headline yang sama dipaparkan berulang kali.

Gunakan simbol-simbol yang menarik dalam post iklan anda. Simbol-simbol ini boleh didapati di fsymbols.

Contohnya, jika anda ingin berikan tawaran diskaun kepada fans anda. Ini headline yang boleh anda gunakan…

“OFFER HOT BERAPI! M-SOTROPIN”

“ANGKAT TANGAN! SIAPA LAGI NAK OFFER NI?”

2) Headline Mestilah Spesifik

Untuk jadikan headline anda unik, anda perlu jadikannya SPESIFIK. Spesifik di sini bermaksud direct to the point. Headline anda perlu mempunyai maklumat yang cukup supaya audiens tahu sama ada tawaran anda menarik atau tidak.

Contohnya, jika anda ingin bina headline jenis masalah, anda boleh tanya soalan seperti…

“DAH TRY MACAM-MACAM JENIS PRODUK KURUSKAN BADAN TAPI TETAP TAK BERJAYA?”

“BOS, ADA PROBLEM NAK KURUSKAN BADAN TAK ?”

3) Headline Berunsurkan ‘Sense of Urgency’

Jika perlu, anda perlu masukkan headline jenis Urgency. Ia seperti MEMAKSA audiens untuk terus membaca supaya mereka tidak terlepas sesuatu yang menarik. Headline seperti ini lebih sesuai digunakan pada waktu-waktu tertentu sahaja.

Ia tidak boleh digunakan selalu, tapi jika anda dapat gunakan sebaik-baiknya…memang BERKESAN.

Ini contoh headline jenis Urgency

“AMARAN: Harga Bakal Di Naikkan & Freegift Dah Nak Habis!”

“LAST CALL: Esok 11pm, 14 Mac 2015 Jualan Akan Di Tutup!”

4) Headline Yang Mudah Difahami

Ini adalah tips yang paling penting. Sehebat mana pun headine anda, tapi kalau tak difahami…apa guna kan? Guna ayat yang SIMPLE dan MUDAH difahami. Audiens hanya ingin tahu apa manfaat yang mereka akan dapat jika membaca post iklan anda.

Jika anda gagal beritahu apa manfaat yang audiens boleh dapat, anda juga akan gagal menghasilkan jualan.

Contoh headline yang mudah difahami…

NAK OFFER M-SOTROPIN ?

EARLY BIRD DAH TAMAT! JUALAN MASIH DIBUKA LAGI..

Semua tips-tips di atas adalah perkara asas dalam menulis headline yang BERKUALITI. Jika anda faham dan praktikkan apa yang saya kongsikan di atas, insyaallah, anda pasti boleh lakukan.

Selamat mencuba!

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. wan says:

    perkongsian terbaik..ada x kelas u belajar lbih lg berkaitan fb ads di trgnu?tq sifu

    1. musfarizan says:

      Salam, wah…terima kasih atas ilmu yg berguna ini… sememangnya ini lah yg saya cari selama ni…

    2. Noor liyana sulaiman says:

      Tq perkongsian yg best.blh digunakan.

  2. eiyra says:

    saya sanagt2 memerlukan pertolongan untuk on9 business. tq sudi berkongsi. harap2 akan datang ada lagi yang dapat diperoleh dari page sifu ni.
    tq sifu !

  3. SaniYunus says:

    4 Headline tips yang power nak mampu tingkatkan jualan…Terima kasih sifu..

      1. lokmanulhakim abdul adzis says:

        salam sifu..saya baru fisrttime nak wat fb ads,tp 2-3 kali facebook x approve ads sy kenapa ya??

  4. Berikan anda Kepuasan!!!.

    Ya,.
    Rata rata hari ini Kepentingan Waris kan Harta kepada Keluarga ditangguhkan dek kerana sibuk Mengondolkan Harta kekayaan.

    Pastikan anda bersama perkongsian timeline saya,
    “AmaNat TerlaKsana WaRis TerBela”.
    Hanya kerana untuk katakan ‘TIDAK’ kepada penangguhan dengan Persediaan Anda Membuat Dokumen Harta Islam (Pusaka) secara Komprehensif.

    Demi Berikan Anda Kepuasan.. Hidup Bersyariat !!.

    1. Saridah says:

      Tips yang amat bermanfaat. Jazakallah khairan kathira tuan.

  5. norizam says:

    info lanjut pks on hibah n wasiat..tq..wslm.

  6. Ahmad Jihbaz Mokhlis bin Ghazali says:

    terima kasih tuan..amat2 bermanfaat…tq…

  7. Fadzli Hamid says:

    Tips yang awesome tuan sifu Jamal…..terima kasih atas perkongsian elmu tuan… 🙂

  8. Norizah Ali says:

    Terima Kasih tuan Sifu Jamal. Info2 sangat bermanafaat,

  9. Sangat Menarik Tuan Jamal,Alhamdulillah..Banyak juga yang saya belajar dari artikel tuan.Sedikit sebanyak ada juga perubahan dalam bisnes saya.Ilmu yang sangat bermanfaat & sangat luas.Baru saja “headline” tetapi sangat bermakna. 🙂

    1. sama2 tuan, semoga bermanfaat 🙂

  10. Fatimah says:

    Assalamualaikum sifu, adakah buat personal coaching atau atau small group coaching ke? I’m a slow learner……perlu byk praktikal than words!

    1. saya buat seminar je buat masa ini..

  11. […] Dalam penulisan ayat iklan, orang tertarik untuk membaca disebabkan TAJUK/HEADLINE.. […]

  12. Acai says:

    Thanks for the tips & sharing sifu ! You are my idol !

  13. Rizuan says:

    Tqvmmmm sifu!

    Pelik dlm dunia ni ade gak manusia cam sifu yg x penah berenti / CAPEK memberi, berkongsi, mengajar, menyediakan info2 yg sgt berguna utk kami sume..

    Sy sgt tabik ngan personal sifu!!
    “Ejen2 khalifah kaligrafi!! Meh tabik sifu ramai2!!”

    ???

  14. Cda Amirr says:

    Terima kasih sifuJamal.. sgt2 bermanfaat & akan sy praktikkan.. ?

  15. ija@sharifah says:

    thank you sifujamal for sharing
    sangat bermanfaat
    insyaallah saye akan praktikkan:)

  16. Mohd Amizi says:

    Terima kasih sifu Jamal,
    boleh saya tahu di mana saya boleh mengikuti jadual road tour seminar sifu Jamal?

  17. tq sifu jamal. Ilmu mahal ni utk dapatkn audien lbh targetted.

    1. Azuramasni says:

      Halalkan ilmu ye

  18. Syafiq says:

    Terima kasih sifu . Ada seminar bagi tahu yee teringin nak pergi .

  19. Rosmiza Razlan says:

    Tima kasih sifu!.. Krn sudi berkongsi ilmu yg memberi manafaat pd semua..

  20. tq sifufbads perkongsian yg sngt2 bguna buat sy dan blh la sy bkongsi pd shbt2 sy…cuma satu je sifu sy masih lg tak pandai nk buat ayat utk promote produk2 kecantikkan dan ayat untuk mencari agen utk pasarkan produk kecantikkan dan kesihatan..klo tdk keberatan blh tak sifu bg saya idea bagaimana saya nk buat ayat spt kenyataan saya diatas..

    tq sifu..

  21. Farah Fadzil says:

    Terima kasih sifu Jamal. Perkongsian yg sangat efektif dan idea yang bombastik. Ingin menyertai kelas tuan nanti.

  22. basri awalludin says:

    trima kasih atas ilmu yg sgt bermanfaat,
    jumpe pd 28 nov nanti!

  23. Chrisya Mark says:

    Banyak yang telah saya pelajari.terima kasih sifu 🙂

  24. Norfiahrazak says:

    Salam tuan, mcm mana sy nk dptkan like yg byak tanpa keluarkan modal. Maksud sy, utk kick off shj. End, selepas itu bru la nk gunakan like berbayar. Terima kasih

    1. gunakan teknik viral. Berikan ebook free, sape nak ebook ni.. kena like fanpage dulu, kemudian suruh diorg share..

  25. Atikah_tika says:

    terima kasih sifu jamal perkongsian yang sangat bermafaat…

    1. Jamilah aziz says:

      Tq sifu.. Moga bertambah rezeqi dan dipermudahkan segala urusan.. Aamiin

  26. YottaFlops says:

    Ohsem tips!
    Terima kasih sifu Jamal!!!
    XD

  27. tasnim says:

    terima kasih boss ^^. Anda Kaya & Berjaya

  28. azlina says:

    Tq sifu…halalkn ilmu yg diberi ye …

  29. iza-gerobokdexandra says:

    terima kasih sifu jamal atas perkongsian ilmu ni…sgt bagus…halalkn ilmu ini ye….sgt bermafaat untuk semua… 🙂

  30. Rohana says:

    Aa..Salam..terimabkasih atas perkongsian ilmu SifuJamal..sangat2 membantu untuk saya ..yg baru nk belajar ni..semuga sifu terus maju jaya dan terus mencurahkan ilmu pada yg masih tercari cari lagi ilmu bisnes.

  31. Tina says:

    Sangat2 bermanfaat..trima kasih sifu..

  32. nurfakhriah says:

    Terima kasih sifu jamal atas perkongsian ilmu.semoga sukses selalu

  33. montana says:

    terima kasih atas perkongsian Tuan

  34. Attiey says:

    Tq sifu..tips yg sgt berguna.

  35. Aishah says:

    Tq sifu.saya akan praktikkan ilmu yg diberi

  36. kak yatiadam says:

    Ilmu yg berguna… terima kasih..

  37. norizan ghazali says:

    Assalamualaikum. maaf tuan saya baru sahaja dapat baca tips yang tuan bagi. hp problem. Sangat bermakna dan sangat berguna tips ini. terima kasih tuan,

  38. Intan Azura Md Desa says:

    TQ tuan, really appreciate your Ilmu.

  39. Vin says:

    Apa tips sifu memang manafaat !! Tapi ….macam mana hebat copy writing sekali fb ads kena Flagged lemah semua kepala lutut!!! Sifu tolong àjar cara elak fb ads kena flagged or apa ayat 2 yg Sesuai bila buat appeal email to fb !

  40. meli says:

    thanks..

  41. Ayu says:

    Tq sifubads..

  42. rohaida fahri says:

    Tq… perkongsian terbaik.. tq

  43. Marissa Medina says:

    Terima kasih atas perkongsian sifu… ??

  44. Jamaliah says:

    Tq sifu…

    Memang itulah yg sya praktikkan dlm meraih perhatian customer… Hihi. Alhamdullillah … Berada di landasan yg betul. Cuma saya belum all out.

  45. nurul says:

    terima kasih sifu dgn perkongsian yang sangat membantu ini.

  46. Upin Zai says:

    Terima kasih sifu atas tips yang berguna ini.

  47. Hafiz says:

    terima kasih utk ilmu yang sgt bermanfaat ni..pasti dipraktikan.

  48. SHEEBA says:

    PERKONGSIAN YANG SANGAT BERMANFAAT. ILMU YANG TIADA NILAI TANDINGAN! THANKYOU SIFU.

Program @ Sifufbads

19/01/2019
ROI Chapter
IDCC, Shah Alam

13/01/2019
Missing Chapter Reloaded
IDCC Shah Alam

29/09/2018
HIIM Premier
IDCC Shah Alam

Follow Instagram @sifufbads

  • Zaman sekarang ni tak boleh bergantung pada satu platform je
  • Jika SifufBads nak wujudkan spesifik modul IG ADVERTISING! Yg bakal
  • Ilmu takkan kejar kita kita yang kene kejar ilmu Kalau
  • Audiens selalu curang? Dulu tiap2 hari like post siap komen
  • LIVE  JIKA arini pukul 230 PM live special dari
  • NAMANYA SELARI DENGAN ACTION ITULAH DIA DJ FUZZ! FUZZ ACTION
  • LAUNCH  FINALLY MCIG MISSING CHAPTER  IG ADVERTISING TELAH
  • LAUNCH  FINALLY MCIG MISSING CHAPTER  IG ADVERTISING TELAH
  • LAUNCH  FINALLY MCIG MISSING CHAPTER  IG ADVERTISING TELAH
MISSING CHAPTER IG ADS
MISSING CHAPTER IG ADS

Ketahui 5 Sebab kenapa Anda Patut Mulakan Instagram Advertising Tahun 2019 Ini, Atau Terus Biarkan Bisnes Anda “Tertinggal”Isi Form di Bawah Sekarang!