Cara Setting Data Iklan Di Fesbuk

Untuk tutorial kali ni, Sifufbads nak tunjukkan tutorial yang agak simple dan InsyaAllah semua boleh buat jika anda ‘bermain’ dengan FBads..Jadi kali ni, Sifufbads akan tunjukkan bagaimana cara untuk start-up data iklan di Ads Manager anda..

Data2 iklan ni sangat penting bila anda perlu analysis serta optimize iklan yang dah anda buat sebelum itu..Tutorial yang bakal Sifufbads tunjukkan ni lebih sesuai digunakan jika anda guna objektif iklan Engagement. Tak kira lah anda guna Create Ads Tool (C.A.T) atau Boost Post..

9 item yang perlu anda tahu dalam analisis iklan..

Apakah item2 tu? Haaa..Ni yang nak cite..Antara item yang patut ada bila anda nak buat analisis pada iklan anda adalah…

  • Amount Spent
  • Delivery
  • Reach
  • Click
  • Frequency
  • Impression
  • CPC (all)
  • CPM
  • CTR (all)

Jadi..9 item ni kena ada bila anda buat analysis..Bagaimana nak setting dan susun item2 ni semua? Sabar..Ni Sifufbads nak tunjukkan..

Langkah setting data iklan..

Selepas beberapa jam anda buat iklan..masuk semula ke Ads Manager..Pergi ke bahagian Columns: Performance disebelah kanan dashboard Ads Manager. Disini anda perlu pilih dan KLIK Customize Columns seperti dibawah ni..

Susun item ikut keutamaan..

Kemudian, anda perlu susun item2 macam diatas mengikut keutamaan supaya mudah untuk anda baca nanti…

Anda cuma perlu ikut flow yang Sifufbads dah ‘mark-kan’ diseperti diatas…

  1. Anda cari atau search item2 di column Search ni..Just masukkan keywords item tersebut..Mudah kan…
  2. Atau pun anda boleh scroll down dan cari items serta TICK yang dah Sifufbads bagitau tadi..
  3. Kemudian, anda kena SUSUN item2 tadi ikut keutamaan seperti dalam gambar diatas..
  4. Bila selepas, TICK pada Save as preset
  5. Dan boleh KLIK button Apply

Gambaran selepas setting…

Selepas selesai setting, anda akan nampak bentuk setting data iklan tersebut macam kat bawah ni..

Kesimpulan

Data iklan ni diibaratkan sebagai guideline untuk anda masa anda jalankan iklan..Lepas anda selesai setting, anda perlu analisa iklan dan optimize iklan..InsyaAllah dalam post2 akan datang, Sifufbads akan cuba hightlight-kan apa yang perlu anda tahu tentang analisa data iklan..

Sapa rasa post ni bermanfaat, jangan lupa KLIK button SHARE dibawah…

 

 

SILA KONGSIKAN PENDAPAT ANDA DI BAWAH..

  1. SHAMSUL SANI says:

    Terbaik.. Saya Nampak statistic dan maklumat yang diperlukan untuk menganalisa post saya dlm page..

  2. […] URL anda: Pastikan URL anda gunakan perkataan..Contohnya com/blog/tutorial/cara-setting-data-iklan-di-fesbuk/ …Seeloknya, elakkan guna URL cam ni.. http://www.sifufbads.com/csdidf123 […]

  3. Akmal says:

    Assalamualaikum ,

    Saya mencari untuk mempelajari setting iklan di Fb secara f2f kerana bila online ni agak confius. Saya minta untuk diajar dan guru. Dengan siapa boleh saya berguru ?
    Sila reply saya ya. Nombor – 012-9266670 Akmal

  4. […] URL anda: Pastikan URL anda gunakan perkataan..Contohnya com/blog/tutorial/cara-setting-data-iklan-di-fesbuk/ …Seeloknya, elakkan guna URL cam […]

Program @ Sifufbads

29/09/2018
HIIM PREMIER
IDCC Shah Alam

24/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

20/08/2018
The Foundr Chapter
Sifufbads Academy

Follow Instagram @sifufbads

  • Kalau sales ratus2 ribu atau juta sekalipun tapi keberkatan tu
  • Nak capai success dalam hidup kene lah sentiasa improve diri
  • Napok samo tapi buke dioo!  Businessman VS Entrepreneur Dua2
  • Tahukah anda hashtag memudahkan para pelanggan mencari anda di media
  • Alhamdulillah! Another amazing achievement dari team sifufbads  Alhamdulillah!! Rezeki
  • Salah satu cara tingkatkan kepercayaan orang terhadap produk atau servis
  • Gen Z golongan yang sedang menakluki dunia!  Siapa mereka?
  • DLM DUNIA BISNES NI KENE BERGERAK SERENTAK DUNIA  AKHIRAT!
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018
Ebook BOS’18 Branding Online Strategy 2018

DOWNLOAD PERCUMA! Dah tiba masanya untuk upgrade brand anda ke NEW LEVEL! Ketahui bagaimana 7 strategi branding ini bakal membantu bisnes anda. Jangan isi form dibawah jika tak berani nak upgrade bisnes anda SEKARANG!