Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Engineer Ini Berjaya Jual Beratus-Ratus Unit Jam Qiblat Secara Part Time Je..

Diterbitkan pada Sep 6, 2016 oleh

fahmi

Siapa lagi nak tahu strategi yang digunakan oleh engineer ini yang berjaya jual beratus-ratus jam Qiblat di Malaysia dalam masa yang singkat secara part time je?

Org bisnes full time buat sales ratus2 unit dlm masa shri dua tu, biasa dgr. Yg story ni, dia buat part time shj..siang engineer, mlm niaga online…Dan yg menariknya, produk yg dijual boleh dikategorikan agak mahal la di FB ni.. Atas RM300..NAK TAU, TERUSKAN BACAAN!

Fahmi…

Beliau menjalankan perniagaan berasaskan produk gajet & digital. Apa produk yg dijual?

Beliau menjual jam sensor qiblat (produk sendiri). Produk ni khas utk bantu muslim & muslimah traveller cari arah kiblat dan waktu solat secara automatik di mana2 saja. Insyaallah.

Kalau anda nk tau…

Tuan fahmi juga adalah founder kpd Jam F&A Qiblat Sensor yg pertama di M’sia.

Tuan fahmi masih lg bekerja full time sebagai engineer. Baru lg start menjual produk ni selama 1 tahun. Bermula hanya sebagai ejen. Guna juga fb ads, hanya belajar dari blog sifufbads saja.

Kalau ikutkan…

Beliau dh mula berniaga pd tahun 2005 lg, tp gagal pada 3 bulan pertama. Lps tu, tuan fahmi dah x nak berniaga lagi. Rasa give up jap..

Sehinggalah pd tahun 2015, beliau mula berniaga semula secara online, tp masalahnya beliau x fokus. Jual mcm2 jenis produk. Hanya ikut ckp kawan je.

Apa yg nmpak best & untung, beliau jual je. Harini jual tudung, esok jual buku, lusa jual kerepek dan mcm2 lg la. Semuanya buat tanpa ilmu, redah je semua.

Beliau mula belajar fb ads secara serius masa join kelas missing chapter finale (skrg dh xde). Lps tu, tuan fahmi sambung lg belajar dgn sifufbads lbh dekat.

Dari experience yg beliau dpt, barulah beliau berani utk mula buat produk sendiri, iaitu jam sensor qiblat..

STRATEGI FB ADS YG DIGUNAKAN..

“Sbb ni brand sy sendiri, bina like, follower dgn byk engagement dgn like marketing dan boost post. Sy juga gunakan high frequency ads utk bina jenama. Yg paling best adalah SOCIAL PROOF & BUZZ MARKETING.”, kata Tuan Fahmi.

Tuan fahmi masih lg bekerja, jd waktu cuti la beliau akan tulis semua posting di fanpage.

Kemudian, beliau akan schedule kan semua post tu pd hari bekerja. Tuan fahmi akan check audience insight utk lihat waktu bila paling ramai fans online.

Produk ni juga agak mahal. Harga rm420.

“Wow, mahal kot! Ada ke org nk beli?”

Well, ada je org beli. Tp tu x penting. Apa yg anda perlu tahu adalah camne tuan fahmi boleh jual semahal ni?

So, bagaimana nk jual produk mahal ni di fb? How? Nak tau x?

“Mestilah nk tau! Tlg la bgtau, pleaseee…”

Baik, sy share apa yg tuan fahmi buat…

Beliau masukkan elemen offer dlm copywriting. Antara offer yg diberi adalah..

1) DISKAUN RM90 – semua org sukakan diskaun. Kita boleh offer harga diskaun utk kuota/masa terhad. Ini utk buatkan customer pantas bertindak.

2) POS PERCUMA – antara offer yg paling org tggu. Org x suka byr postage. Rasa rugi. Bila kita kasi percuma, customer akan rasa untung sgt. Serius!

3) DEPOSIT RM50 JE – harga produk ni mahal. Kdg2 ada customer ni beli ssgt, tp duit xde. Masa ni kita suruh deposit dulu. Bila dh ckup duit, baru byr full payment.

4) MONEY BACK GUARANTEED – rugi ke kalau letak offer ni? Takkk… kalau kita yakin produk ni bagus, nape takut. Org akan lbih yakin nk beli bila ada offer ni. Trust me!

5) SWOT ANALISIS – lps buat kajian produk dan pelanggan, baru mudah kita nk menjual. Dlm jam qiblat ni, ada byk usp boleh buat. Apa uspnya? Go study di fanpage ni – F&A Qiblat Sensor Watch HQ

Nasihat dari tuan fahmi…

Jgn tunggu PERFECT kalau nk jual sesuatu produk. Tahu skit, terus buat. Lbih lama kita tggu, lbih lmbt result kita akan dpt.

Mulakan je. Dari situ kita akan tahu apa yg perlu dibaiki. Setiap hari, kita perlu monitor iklan, pastu baiki.

Dlm bisnes, kita perlu selalu try & adjust, tp mesti ada mentor. Dgn cara ni, kita akan dpt byk belajar benda baru.

Semoga perkongsian ini dpt bantu bisnes anda. Insyaallah!

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!