Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

5 Soalan Wajib Anda Tanya Jika Iklan FB Ads Tak Berjalan

Diterbitkan pada Dec 27, 2016 oleh

Kalau anda lihat engagement atau respon pada iklan anda xkuat, walaupun anda rasa dah target pada audiens yg mpunyai demographic yg betul, Sifufbads nk bantu korang.

So, Sifufbads akan share beberapa tips utk korang counter-check smula pada iklan yg iklan korang dh buat.

Baca explaination satu2 kt gmbar hokeh?

SOALAN 1 : APAKAH OBJEKTIF IKLAN SAYA? BILAKAH YANG DIKATAKAN IKLAN SAYA BERJAYA?

Untuk korang optimize kempen iklan korang, korang perlu ada satu bechmark utk memudahkan korang jadikan panduan. Apa yg korang nk ukur? Sales ke? Unit sold ke? Respon atau lead ke? Reach ke? Awareness ke?Dan, benchmark tu, kenalah spesifik. Brape reach? Brape lead? Brape Unit? Brape Sales?

Cemane nk set? Tu smua perlukan strategi. Strategi tu pulak, bergantung kepada apa yg kita nk.

Sebagai contoh :

1. Kalau nk target Reach :

Iklan run 24 jam > Dapat 1000+- reach

2. Respon Rate (RR) yg baik :

Mesti 3% atau lebih. Cara kira ;

Jumlah response/klik X 100

Dan sbgainya…

So, Set kan goal dan benchmark. Ape yg korang nk achieve. Xde goal@benchmark, BAHAYA!

SOALAN 2 : ADAKAH SAYA TELAH GUNAKAN JENIS IKLAN YANG BETUL@TEPAT?

Untuk jwb soklan ni, ada 2 perkara yg perlu diambil kira :

1. Cara iklan dibuat(boost button atau Create Ads Tool).

2. Ads Placement

Pilihan 2 point kt atas ni, sdikit sbyk menentukan PERFOMANCE dan KOS iklan korang.

Sifufbads cuba explain secara ringkas kt bawah ni, baca ya?

Untuk point no.1,

BOOST POST BUTTON – Prosnya,Nak mudah mmg tekan je button boost post tu. Tp itu terbaik kalau nk target fans sendiri je terus. Lebih cepat. Tp, kdg2, ada features atau setting iklan yg default, hanya boleh anda set gunakan ads tools, contoh mudah, lokasi. X caye? Ce explore..

CREATE ADS TOOLS – Untuk tools ni, ianya lebih detail dan efektif, in term of demographic setting, bidding dan lain2. Xkiralah sama ada boost post atau promote page.

Setting iklan yg baik, dapat menentukan level engagement pada iklan korang.

Lebih tinggi engagement, lebih tinggi organic reach yg bakal anda dapat. Paham ke?

Untuk Point no.2,

PLACEMENT – Bab ni, kalau x hati2, anda akan menanggung kos iklan yg ‘mencanak’. Haha..

Hasil dr kajian dan pengalaman Sifufbads, secara random(bertanya,questioanire etc), spesifik (ads) dan juga melalui Aundience Insight, ada beberapa point penting yg boleh diambil.

Setakat ni, placement yg terbaik adalah placement MOBILE. Yes, Mobile, henpon dan yang seangkatan dengannya.

Kenapa? 1st, org paling byk bukak & lyn fb gunakan handphone. X caya? Ce tengok kt kedai makan ke, kt stesen bas ke, komuter ke, dan cuba try test skodeng mereka, tengok apa kt handphone? InsyaAllah, pesbuk la yg mereka tgh tengok.

So, logiknya, semakin ramai org yg guna handphone utk buka fb, semakin tinggi kemungkinan iklan anda utk dilihat, jika anda setkan ke placement mobile.

Dan semakin ramai org yg lihat iklan anda, insyaAllah, average cost yg bakal anda dapat, jd lebih rendah.

Tapi, bukan bermaksud, placement yg lain tu x bagus. Smuanya bagus. Cuma, yg TERbagus adalah, placement mobile.

SOALAN 3 : AYAT IKLAN YANG SAYA BUAT, BERKESAN ATAU TIDAK?

Bila nk mulakan fasa optimization, antara yg terawal yg wajib anda lihat adalah COPYWRITING.

Copywriting ni, umpama..

Dialog kita bercakap dgn customers…

Kalau awal2 dah lemau, xde emosi, mmg selamat jalan romeo la ye kawan2?

Cuba tanya kt diri sendiri sekarang,

“HEADLINE YG AKU BUAT NI, ORG BACA AKAN PAHAM KE X?”

Kalau jawapannya YA, tahniah. Kalau ‘TIDAK’, tu masalah. Terlalu berbunga, terlalu double meaning smpai org xpaham, mmg masalah.

Tu belum sebut bab copywriting beremosi. Isy.. banyakla.. Tp ni Sifufbads nk bg tips simple. Coywriting anda, especially Headline dan Intro, mesti ada elemen T.O.P.U.P.

Ye TOPUP.. Bukan topup henpon tu..

Amende tu? Ni baca :

T – Testimoni
O – Offer
P – Problem
U – USP
P – People’s motivation

Ayat2 yg mengandungi salah satu atau lebih elemen kt atas ni, insyaAllah akan dpt pikat hati audiens. Dan.. Byk tips Sifufbads dh share kan. Korang boleh klik kt link bwh ni :

SOALAN 4 : ADAKAH GAMBAR IKLAN SAYA NI DAPAT ‘TANGKAP’ MATA AUDIENCE?

Jawapan pada soalan ni mudah, cuba anda sendiri tengok, menarik ke x? Faham ke message yg nk disampaikan. Kendian tanya juga pada org lain. ISteri ke, suami ke, anak2, ibu, bapa, adek, kakak, staf, kengkawan smuala!

Lihat apa komen mereka.

Gmbar yg baik ialah yg ada emosi..

Contoh, gambar iklan beremosi, gmbar model cantik, gmbar anak kecil, gmbar gembira, gmbar makanan yg nampak sedap, dan lain2..

Gmbar juga, mesti relevan..

Relevan dgn ayat.. Relevan dgn audiens..

ok?

SOALAN 5 : SAYA NAK DAPAT CPC RENDAH ATAU NAK BUAT SALES?

Ha.. Mestilah nk dua2 skali kan? Ramai peniaga di fb, sama ada baru atau lama, kdg2 terlalu obses utk mendapatkan cost iklan yg rendah, smpai terlupa main reason buat fesbuk ads. Iaitu generate sales..

Split test je kojenye tiap2 hari..

Setuju?

Sifufbads xdelah kata xboleh pulak buat split test byk2 dan cuba dapatkan cost yg rendah.. Bagus.. Bukan xbagus..

Bahkan Sifufbads sendiri mmg DIE HARD FANS buat split test.. hehe

Cuma on top of that, making sales is more important..

Lainlah kalau masih xdpt cost & juga respon yg betul2 bagus. Tu mmg kena usaha buat split test, try and adjust. Buat dgn cepat! BUAT SAMPAI JADI!

Cuma jgn lari dari tujuan asal buat facebook ads, BUAT SALES!

Pehe dop?

Amacam? Dah ty 5 soalan ni kt diri sendiri? Rasa terkono kt dahi x? Kalau terkono, bagus. Maksudnye anda telah belajar sesuatu… TAH NI AH!

Skang ni, share kt kawan2 korang.. Biar diorg plak terkono.. tau?

Komentar (0)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!

[contact-form-7 id="980" title="Footer Form"]