Perkongsian

Pelajari asas kepada pemasaran berpadu Facebook, bagaimana menguruskan channel pemasaran ini secara optimum dan efektif.

Training

Kami menawarkan tips dan panduan yang bermutu seiring dengan pengalaman kami dalam pengurusan pemasaran Facebook untuk perniagaan anda.

Buku

Koleksi buku-buku menarik yang diterbitkan sendiri oleh kami. Sangat sesuai untuk anda yang sedang mencari panduan berkaitan pemasaran facebook.

Siapa Nak Tahu Bagaimana “Mamat Diploma” Ini Buat Sales 5 Angka?

Diterbitkan pada Oct 26, 2016 oleh

siapa-nak-tahu-bagaimana-mamat-diploma-ini-buat-sales-5-angka

Ye, betul.. time tu mamat ni msih belajar diploma, tapi bole hasilkan sales hampir 5 angka, dgn ‘pukat’nya dan juga kos FB ADS yang sangat rendah..

Sesuai untuk orang baru, leh pasang pukat dah..

Tahu fungsi pukat? Tahu perangkap? Nak belajar pasang perangkap? Kalau ade yang terkena tu memang siaplah.. Habis.. serius talk ni..

Tapi arini, kita sama skali tak akan belajar memasang pukat tersebut di tepi sungai waima di lautan, dan semestinya bukan di swimming pool.. Hoho

Kita akan belajar memasang pukat tersebut di page anda dgn menggunakan fesbuk ads.. Yes, fesbuk ads.. Dengan kos yang rendah plaks tu.. Sangat sesuai untuk orang baru, atau page baru…

Tak caya?

Okay, takpe-takpe..

Meh saya kongsi camne caranya…

Gini, katalah anda ada satu kempen marketing yang bakal dijalankan.

“Apa maksud kempen marketing tu sifu? Contoh?”

Okay, contoh kempen marketing yang boleh dijalankan ialah seperti;

  • Launch produk baru
  • Rebranding produk
  • Special Offer
  • Design baru
  • Pakej baru
  • Offer peristiwa

Haa tu contoh kempen marketing, yang mamat tu selalu buat ialah design2 baru dan special offer..

Saya bagi step by step dia dulu…

#1: PREPARE YOUR CONTENT

Langkah pertama, siapkan beberapa post yang berkaitan dengan kempen marketing anda untuk tempoh 1 – 2 minggu..

Pastikan content yang relevan! Pasal info produk ke, testimonial ke, tips2 ke.. Pastikan setiap post tu bakal create engagement..

#2: CONSISTENCY

Dah siap buat post bebanyak? Okay, buat posting di page anda ‘sekurang2’nya 2 – 3x sehari.. Senang cerita, anda sedang seeding la ni. Bagi kesedaran awal dulu pada mereka..

#3: POST THAT SELL

Buat satu post lengkap yg menjual.. Yes! Pos yang menjual.. Maksudnya, post tersebut lengkap dari segi copywriting, ada Headline, Intro, Offer, CTA dll..

Gambar juga pastikan yang memukau ye! Dah buat? Sila PIN TO TOP!

#4: TIMELINE COVER

Timeline cover page anda sila update juga ya! INGAT, Pstikan timeline cover anda berkait dengan post yang pin to top tu.. Kalau tengah ada offer, buatlah gambar nama offer tu ke, letak tarikh offer ke.. Yang berkaitan!

#5: LIKE ATTACK

Selepas seminggu buat posting (seeding tu..), buat LIKE MARKETING! Yes, like attack.. Gunakan gambar yg sama mcm anda PIN TO TOP tu.. Ayat tu ubah la untuk dapatkan like.. Boleh guna copywriting khas sempena offer yang anda tengah buat tu.. Kat sini anda dah mula pasang pukat & perangkap…

Mulakan dgn bajet serendah RM10.. Kalau iklan anda bgus inshaAllah boleh dpt bawah 10sen… Dgn bajet RM10 anda berpotensi dapat fans baru sebanyak 100 orang.. Lagi murah cost per like anda lagi banyaklah anda dapat fans baru..

Ingat! Like marketing tidak menghasilkan jualan, tp dgn cara ini inshaAllah ia boleh menghasilkan jualan. jika dgn iklan like anda boleh buat sales itu adalah BONUS!

*Semasa ni, pastikan anda msih konsisten buat posting..

#6: BOOST POST

Langkah terakhir, buat boost post! Yes BOOST POST.. Target pada fans anda sahaja.. Mulakan dgn bajet RM10-30 dlu.. Jangan target org lain..

Sebab apa?

Sebab mereka mungkin tk brapa berminat, kerana mereka yang lebih brminat adalah mereka yang dah jadi fans anda, iaitu hasil dari like attack tadi tu.

Jadi, anda telah minimakan kos marketing anda.. orang barukan takut nak belanje besau2…

#7: THE PROCESS

Faham tak apakah yang akan berlaku? Apakah proses yang sedang berlaku? Apakah yang sedang anda lakukan? Sedar tak?

“Apa ni sifu.. Apa ni…”

Ok meh saya terangkan lebih terperinci.. Apa yg berlaku ialah;

Masa minggu pertama, anda buat posting ttg kempen marketing anda tu, mungkin takde orang pun yang tengok kecuali jika page anda ada ramai fans, kalau tak ramai takpe..

Kemudian.. anda kemaskini page anda dengan timeline cover yang menarik, bina post complete yang menjual..

Iaitu post yang lengkap dgn maklumat produk, dgn gmbr juga menarik perhatian.. Tetap masih lg tiada org yg tgk, mlainkan page anda dah otai.. dah ramai fans.. tapi takpe…

“Abis tu bila yang org nk tgknye Sifu? Bila nak dpt salesnye?”

Huk aloh.. Saboo.. Kang kene kang.. Haaaa

Ekceli..

Tnpa sedar, sebenarnya anda dah mula pasang pukat tu! Yes, anda dah mula nak memerangkap mereka.. Bila smuanya dah ready, brulah kita buat LIKE ATTACK..

Smuanya bermula dengan LIKE ATTACK;

Okay, kan buat LIKE tu kite guna gambar sama cam PIN TO TOP betul? So kat situ 1st impression dia da nmpk ttg kempen marketing anda..

Mula2 dia nmpk iklan LIKE, katalah dia tekan.. bila dia masuk ke page.. Dia akan nampk timeline cover anda.. berkaitan dgn kempen marketing anda jugak betul?

2 kali dia dah nampak…

Pastu dia scroll bawah skit, dia nampak plak posting PIN TO TOP anda btul? Dia nampak anda punya copywriting, gambar dan sebagainya..

3 kali dah tu..

Pastu dia scroll2 tengok content yang anda dah buat dalam tempoh 1-2minggu tu..

Dia lihat… Smuanya berkaitan dengan kempen marketing yang anda sedang buat. Banyak dah impression dan awareness kat situ..

Bape kali dia dah tengok tak taulah.. banyakk!

Soalannya, adakah dia akan membeli?

Mungkin akan, jika ya tu sangat ohsem! Jika belum? Kita pancing mereka semula..

Dengan buat BOOST POST, target fans sahaja..

So, apa yang berlaku?

Dia akn nmpk semula post yang pin to top.. dia akan ingat, mgkin sebelum ni dia nak beli tapi terlupa..

Tiba-tiba, anda ingatkn dia semula.. alamak! ‘Terpaksa’ beli..

Kt situ, dia berpotensi nampak kempen mrktg anda berulang-ulang kali sbyk 7-9x atau lebih..

Ada pakar kata perlu beri awareness sbyk 40x, ada 13x.. ttapi ckp skadar 7-9x..

So, inilah formula camne anda boleh hasilkan jualan dengan bajet yang rendah dan sesuai untuk org baru.. walaupun page like masih sikit..

Eh korang.. FAHAM ke SANGAT FAHAM jalan cerita ni?

—> Kalau faham komen “alhamdulillah!”

Komentar (5)

Adakah Anda Sudah Bersedia?

Sudah bersedia untuk memulakan kempen Facebook untuk bisnes anda? Ayuh dapatkan bimbingan & konsultasi kempen pemasaran Facebook untuk bisnes anda. Sifu FB Ads bersedia memberikan pengalaman terbaik kami kepada peningkatan jualan bisnes anda — sehingga 300%!